Pomozte nám zachránit farmáře

Pečené nadívané kuřátko s mišpulovou omáčkou

Inspirováno receptem na frenchgardening.com (Pintade rôtie au karamel du miel, omáčka à la crème de nefle). Na česky psaném internetu se recepty omezují hlavně na zavařování. Ve francouzské verzi receptu je jako použitá drůbež uváděná perlička, kterou se mně nepodařilo sehnat. Chtěl jsem ji nahradit křepelkou, bohužel ani ta se čerstvá v tomto předvánočním čase nedala sehnat, proto jsem použil mladé kuřátko. V původním receptu je perlička pečená na karamelu, což mně přišlo jako velká divočina a kuřátko jsem upekl klasicky.

Na 2 porce:

  • 1 kuřátko (perlička, nebo kachňátko)
  • sůl, kmín pepř
  • 2 kousky másla

Nádivka:

  • 1 žloutek, sníh z jednoho bílku
  • čerstvé brusinky
  • kůra z jednoho citrónu
  • jarní cibulka
  • půlka jablka na kostičky
  • krutonky z pečiva (použitý je žitný chleba)
  • mléko na změkčení krutonů
  • bylinky (tymián, rozmarýn)

Kuřátko osolíme, opepříme, posypeme kmínem a pod kůži na prsa zastrčíme kousek másla. Vnitřek kuřátka vyplníme nádivkou.

Podlijeme troškou vody, kterou v průběhu pečení, podle potřeby doléváme. Já jsem pekl v troubě na 180°  Celsia cca 45 minut.

Text a foto Jaroslav Hlinský