Pomazánka z cizrny
Suroviny:
- 300 g vařené cizrny (tj. asi 100 g sušené)
- 1 lžička olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- zakysaná smetana
- pomazánkové máslo
- studená voda dle potřeby
- šťáva z půlky citronu
- provensálské koření
- sůl, pepř
- petrželka
Příprava jídla:
Cizrnu propláchneme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Přendáme ji do hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme, dokud není měkká. Cizrnu odcedíme, necháme ji ochladnout a rozmixujeme s česnekem, olivovým olejem, pom. máslem a zakysanou smetanou na jemnou kaši (ředíme studenou vodou). Na závěr dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.
Hodí se opět na tmavé pečivo.