Pomozte nám zachránit farmáře

Zdravá výživa

Zdravá výživa je strava založená na příjmu přirozených zdravých potravin a jídel z nich připravovaných. Přirozené potraviny jsou potraviny ve své původní podobě, jak nám je poskytla příroda, nebo pouze minimálně upravované, nejsou geneticky modifikované a neobsahují umělá aditiva.

Každému člověku prospěje strava s pravidelným a pestrým příjmem potravin rostlinného původu, které jako jediné obsahují také vlákninu a ochranné fytochemikálie. Zelenina, luštěniny a ořechy jsou zdrojem těch nejkvalitnějších živin a chutnají skvěle. Na základě individuální konstituce a preferencí je potom možné tento zdravý základ doplnit dalšími kvalitními zdroji bílkovin, polysacharidů a tuků v podobě celozrnných obilovin, masa z humánně chovaných zvířat, vajec, mléka a mléčných výrobků.

Ty nejlepší potraviny jsou přirozené, lokální a organické. Zdravé stravování je celoživotní styl zajišťující zdraví i zdravou hmotnost a ideálně by mělo být sdíleno s partnerem nebo celou rodinou. Dietování je na rozdíl od zdravé výživy časově omezené, často výživově neadekvátní, bez dlouhotrvajících výsledků a zdraví neprospívající.

https://www.margit.cz/encyklopedie/zdrava-vyziva/ 

https://www.margit.cz/blog/ 

Ke stažení brožura Zdravá výživa

 

 

Jídlo je lék

Zemědělství a výroba potravin mají dopad i na zdravotnictví. Odborníci se domnívají, že kdyby lidé zlepšili své stravovací návyky a konzumovali kvalitní potraviny, zlepšil by se jejich zdravotní stav, nepotřebovali by tolik zdravotní péče či léků a snížily by se náklady na zdravotnictví.

Je známo, že kvalitní stravování může působit jako prevence před řadou onemocnění. Diabetes, kardiovaskulární choroby, nemoci zažívacího ústrojí i některé druhy rakoviny. Jejich léčba je velmi nákladná a zdravotnictví si stále stěžuje na nedostatek peněz. V článku, který byl nedávno uveřejněn v deníku The New York Times, si kardiolog Dariush Mozaffarian a bývalý americký ministr zemědělství Dan Glickman kladou otázku: Proč jsou Američané nemocní a jak lze předejít tomu, aby potřebovali tolik zdravotní péče?

Uvádí se, že přes 100 milionů Američanů, tedy téměř polovina dospělé populace, má prediabetes či diabetes, 122 milionů trpí kardiovaskulárními chorobami. Ročně jim podlehne 840 tisíc lidí. Tři čtvrtiny dospělých mají nadváhu nebo jsou obézní. Podle Mozaffariana a Glickmana je špatná strava v USA hlavní příčinou úmrtí, ročně si vyžádá život více než půl milionu lidí a jen deset vybraných stravovacích faktorů stojí denně život téměř tisícovky Američanů, kteří umírají na srdeční nemoci, mrtvice a diabetes. Vyspělé země mají sice vysoce vyškolený zdravotnický personál, skvělá zařízení i přístupu k nejnovějším lékům a technologiím, avšak zdravotnický systém je příliš nákladný.

Řešení podle zásady „jídlo je lék“ zlepšuje kvalitu života, snižuje zdravotní náklady, je udržitelné, omezuje rozdíly mezi skupinami obyvatel a posiluje ekonomickou konkurenceschopnost a bezpečnost země, tvrdí americký lékař s exministrem. Domnívají se, že jednoduchá a měřitelná opatření lze realizovat v mnoha oblastech. Veškeré elektronické zdravotnické záznamy by měly podle nich nově zahrnovat stravovací návyky jedince. Vzdělávání lékařů by mělo klást na stravování větší důraz a pacientům by měly být předepisovány zdravé potraviny, včetně dovážky lékařsky sestavených jídel.

Partnerstvím mezi veřejnou a soukromou sférou by se měl podporovat výzkum a vývoj nejlepších zemědělských a potravinářských postupů. Každé pracoviště by mělo při zřizování své kantýny požadovat zdravá jídla a zdravé stravování podporovat prostřednictvím zaměstnaneckých benefitů. Svou roli by měl sehrát i stát. Daně na slazené nápoje a nezdravé jídlo by mohly být kombinovány s dotacemi na prospěšné potraviny, jako jsou ovoce, ořechy, zelenina, luštěniny, rostlinné oleje, celozrnné produkty, jogurty a ryby. To by vyslalo pozitivní zprávu veřejnosti a potravinářskému průmyslu, že dobré stravování je ceněno.

(vc)