Kým se můžeš stát i ty
Opravář zemědělských strojů
Opravář zemědělských strojů je velmi důležitá osoba na farmě. Jeho úkolem je oprava a obsluha všech zemědělských strojů a všech dalších zařízení. Musí znát technologii pěstování rostlin - příprava půdy, ošetřování rostlin a technologie sklizní a uskladnění. Velkou část své pracovní činnost tráví na poli. Jeho běžnou pracovní činností je:
- kontrolovat stav strojů,
- pravidelně měnit oleje a filtry,
- objednávat náhradní díly,
- zajišťovat servis strojů,
- v případě potřeby konzultovat opravy strojů s jiným servisem,
- montovat a seřizovat stroje a zemědělské zařízení,
- renovovat opotřebované součástky,
- vyhodnocovat technický stav strojů,
- řídit a obsluhovat zemědělskou techniku a další zařízení,
- číst v technické dokumentaci a komunikovat přes email,
- diagnostikovat problém a stanovit pracovní postup údržbářských a technických materiálů.
- svařovat kovové materiály plamenem nebo elektrickým obloukem,
- ohýbat a obrábět technické materiály,
Zemědělec - farmář
Zemědělec - farmář řídí celý koloběh pracovních úkolů na farmě. Je to takový manager - provozní celé farmy. Každý den musí připravit pracovní činnost pro všechny kolegy včetně sebe. Pracovní činnost se mění během celého roku, respektive se mění každým dnem a hodinou v závislosti na počasí.
Musí se věnovat všem oblastem na farmě - živočišné, rostlinné, mechanizaci, administrativě, ekonomice a nakonec i odbytu produktů. V závislosti na velikosti farmy se s těmito úkoly dělí s větší či menší skupinou svých kolegů.
- musí zajistit denní péči kolem dobytka. To znamená zajistit krmení a dostatek vody, kontrolu zdravotního stavu, kontrolu pastvin. Dbá na pohodlí zvířat.
- zajistit péči o dobytek (reprodukce, odchov, ustájení, krmení a ošetřování),
- kontroluje průběh dojení, chlazení mléka a sanitaci dojírny,
- odevzdává vzorky krmiv a mléka na rozbor,
- na jaře vybudovat nové ohradníky a zajistit kvalitní pastviny,
- v rostlinné výrobě musí zajistit obhospodařování půdy a okolní krajiny,
- zachytit vhodnou dobu sklizně,
- zajistit osiva,
- připravit půdu k setí a navrhnout osevní postupy,
- připravit dostatek kvalitního krmiva,
- musí zajistit zpracování svých produktů,
- zajistit logistiku produktů k zákazníkovi,
- zajistit nákup strojů a zemědělských zařízení,
- zodpovědně hospodařit s půdou a vodou v krajině,
- skladovat krmiva a další produkty,
- vést nutnou administrativu např. odpadového hospodářství, evidence a aktualizace půdních bloků, agroenvironmentální evidence…
- věnovat se ekonomické stránce farmy,
- věnovat svůj čas kontrolním institucím,
- připravovat smlouvy a komunikovat s majiteli půdy,
- nezůstat stát na místě, ale hledat inspiraci,
- neustále se vzdělávat
- starat se o pohodlí svých kolegů - pracovní oděv, strava, mzdy…,
- kontrolovat, udržovat a opravovat budovy, stáje a další zařízení farmy,
- komunikovat se zákazníky a hledat další místa na trhu,
- zajišťovat a organizovat doplňkové činnosti farmy např. exkurze, dny otevřených dveří nabídku agroturistiky, zpracování zemědělských produktů aj.
Zahradník
Zahradník pěstuje zeleninu, ovoce, okrasné rostliny a byliny. Jeho pracovní náplní je:
- ošetřovat rostliny během vegetace,
- podle svého přesvědčení zajišťovat ochranu rostlin proti chorobám a různým škůdcům,
- musí znát technologie osevních postupů
- navrhovat vzhled zahrady, pole,
- připravovat půdu k setí semen a sadbě rostlin,
- množit rostliny a organizovat jejich výsev a výsadbu,
- kultivovat rostliny
- zajišťovat denní zálivku nebo naopak odvodňovat půdu,
- snažit se zachytit vhodnou dobu pro sklizeň,
- zajišťovat skladování a následný transport produktů k odběrateli.
- sledovat a zkoušet pěstitelské novinky,
- účastnit se výstav,
- komunikovat se zákazníky a zjišťovat jejich požadavky a potřeby
- hledat své odběratele a další volná místa na trhu
- udržovat a kontrolovat drobné zahradnické nářadí a nástroje.
Veterinář
Veterinární lékař většinou nebývá součástí každé farmy. Zpravidla působí ve své ordinaci a v případě potřeby přijede provádět lékařské výkony, které jsou pouze v jeho kompetenci, přímo na farmu. Veterinární lékař provádí preventivní, dozorové, diagnostické a léčebné činnosti na zvířatech. Zajímá se též o pohodlí a zdraví zvířat.
Jeho pracovní náplní je:
- vést vyšetřování a diagnostikování chorob nebo zranění zvířat,
- provádět chirurgické nebo léčebné veterinární zákroky,
- radit v oblasti chovu zvířat,
- hodnotit jatečná zvířata,
- provádět a vyhodnocovat laboratorní práce,
- kontrolovat farmáře, zda dodržuje veterinární a hygienické požadavky pro chov a výživu zvířat,
- kontrolovat krmiva,
- kontrolovat dodržování veterinárně hygienických požadavků ve výrobě, zpracování, skladování a přepravě živočišných produktů,
- vést si nezbytné záznamy a dokumentace.
Chovatel zvířat
Chovatel zvířat, je člověk, který má tu milou povinnost být denně s chovanými zvířaty. Zajišťuje jim komplexní péči a snaží se přispět k jejich pohodlí a zdraví.
Jeho běžnou pracovní náplní je:
- připravovat a dávkovat krmiva,
- napájet a krmit zvířata,
- pečovat o narozená mláďata,
- pečovat o nemocná a zraněná zvířata,
- zajišťovat preventivní péči,
- uklízet, dezinfikovat, čistit a podestýlat,
- udržovat výběhy a ohrady,
- zajišťovat přesun stáda,
- dohlížet na zdravotní stav zvířat,
- dodržovat zoohygienická opatření,
- zaštiťovat základní výcvik - u koní...
- vést základní evidenci v jednotlivých chovech,
- dávat podněty zootechnikovi a veterináři,
- obsluhovat zemědělské stroje.
Řezník a uzenář
Řezník a uzenář zajišťuje porážku jatečných zvířat, bourání masa, výrobu masných výrobků, balení, expedici a prodej masa a masných výrobků.
Jeho pracovní náplní je:
- porážet jateční zvířata,
- pracovat s jatečním tělem a vedlejšími produkty (vnitřnosti, kůže…),
- bourat a porcovat maso - hovězí, vepřové, zvěřinu, králíky, ryby a drůbež…,
- balit, etiketovat a expedovat maso,
- vyrábět masné výrobky a konzervy,
- vychystávat objednávky,
- zpracovávat živočišné tuky,
- pracovat s nástroji a uzenářskými technologiemi,
- prodávat výsekové maso a výrobky z nich,
- poradit zákazníkovi,
- dodržovat hygienické předpisy a osobní hygienu,
- provádět sanitaci a záznamy o ní,
- dodržovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci své i svých kolegů,
- vlastnit potravinářský průkaz,
- odebírat vzorky pro laboratoř,
- starat se o sklad obalového materiálu, kořenicích směsí apod.
Pekař
Pekař vyrábí všechny druhy chleba, pečiva a další pekařské výrobky.
Jeho pracovní náplní je:
- přijímat a kontrolovat základní suroviny,
- mísit a zadělávat různé těsta a směsi,
- dělit a tvarovat těsto,
- těsto nechat vykynout a pak péct,
- obsluhovat pekařské technologie a nástroje,
- vyrábět a dodávat náplně nebo ozdoby,
- dokončit výrobek,
- odebírat vzorky pro laboratoř - vstupní suroviny, polotovar i hotový výrobek
- skladovat a expedovat výrobky,
- vést základní evidenci,
- balit zboží - ručně nebo na lince,
- provádět sanitaci,
- komunikovat s odběrateli,
- účastnit se soutěží a výstav,
- hledat místa na trhu,
- zajímat se o poptávku zákazníků,
- připravovat podklady pro kontrolní úřady,
Agronom
Agronom zajišťuje stanovené technologické postupy při pěstování plodin.
Jeho pracovní náplní je:
- stanovit osevní postup při pěstování plodin, zelinářství, ovocnářství či semenářství
- zajišťovat samotnou realizaci osevního postupu s ohledem na počasí a roční období,
- usměrňovat a řídit agrotechnické postupy v rostlinné výrobě,
- vést provozní dokumentaci,
- zodpovídat za kvalitu výsledného produktu,
- řídit a koordinovat své kolegy,
- obsluhovat motorová vozidla,
- znát zemědělské stroje,
- neustále se vzdělávat,
- pečovat o vodu a půdu v krajině,
- pozitivně ovlivňovat okolní krajinu,
- zajišťovat hnojení půdy,
- podle svého svědomí zajišťovat ochranu porostu a plodin,
- připravovat podklady pro kontrolní úřady,
Mechanizátor
Zemědělský specialista – mechanizátor - zajišťuje koncepci zemědělské a lesní techniky pro údržbu a ochranu krajiny.
Jeho pracovní činností je:
- zajišťovat a organizovat řízení provozu strojů v zemědělské a lesní výrobě,
- projektovat, navrhovat a modernizovat stolní linky,
- obnovovat technický park strojů,
- zkoumat a porovnávat efektivnost investic do strojů,
- vybírat nejvhodnější stroje a linky s ohledem na konkrétní provoz a ekonomické ukazatele,
- kontrolovat a řídit kvalitu výrobních procesů,
- zajišťovat spolehlivou provozuschopnost,
- modernizovat stroje,
- udržovat a obnovit stávající stroje,
- řešit logistické problémy,
- připravovat podklady pro kontrolní úřady,
- vést veškerou nutnou provozní evidenci,
- zaškolovat studenty na praxi,
- vést svůj pracovní tým.
Zootechnik
Zootechnik je specialista, který koordinuje a řídí živočišnou výrobu. Stanovuje celou koncepci provozu a vytyčuje cíle, kterých chce podnik dosáhnout.
Jeho pracovní náplní je:
- koordinovat a organizovat živočišnou výrobu,
- zajistit reprodukci chovaných zvířat,
- rozdělovat dobytek do stád a promýšlet pasení jednotlivých stád,
- stanovovat cíle a celý koncept živočišné výroby,
- vést nezbytnou evidence,
- věnovat se kontrolním úřadům,
- vést a poskytovat rady svým kolegům - dojičkám a chovatelům zvířat,
- v případě potřeby kontaktovat a spolupracovat s veterinárním lékařem,
- zajišťovat rozbory krmiv a mléka,
- kontrolovat zdraví a pohodlí zvířat,
- odborně pečovat o nově narozená mláďata,
Zpracovala Ing. Ludmila Mužikovská