Králičí paella
Paella je španělskou obdobou italského rizota. Je to jídlo, které se zrodilo na španělském venkově. Paellu si připravovali lidé při práci na poli a přidávali do ní suroviny, které venku nasbírali (zeleninu, bylinky), nebo ulovili (hlemýždě). Podávání paelly je spojeno se společenskými událostmi, při kterých se do ní přidávalo králičí a kuřecí maso. V současnosti se paella podává s rybou, mořskými plody nebo vepřovým masem. Na její přípravu se používá speciální pánev (viz foto), ale uděláte ji nestylově i v normální pánvi. Důležitou součástí paelly je šafrán, já jsem při přípravě použil směs koření, která se dá koupit ve specializovaných prodejnách a šafrán, je v ní přimíchán.
Suroviny
- rýže na paellu (hodí se kulatá, která se používá na rizoto)
- kuřecí a králičí stehna
- bílé vino 2 dcl
- drůbeží, nebo zeleninový vývar 2 dcl
- červená pečená paprika 2 ks
- loupaná rajčata
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn
- šafrán
- mletá červená paprika
Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Pak postupně přidejte očištěná a nasekaná kuřecí a králičí stehna, cibuli, rozmarýn, loupaná rajčata, bílé víno a pečené papriky. Nechejte odvařit víno. Směs okořeňte šafránem a červenou paprikou. Přisypte rýži a zalijte drůbežím (nebo zeleninovým) vývarem. Správný španěl sype rýži do pánve vždy do kříže. Asi je to zvyklost, možná se tak lépe odhaduje vhodné množství rýže.
Stáhněte teplotu a vařte přibližně 20 minut. Podle potřeby dolévejte vývar.
Text a foto Jaroslav Hlinský