Pomozte nám zachránit farmáře

Mišpule

Původ mišpulí je v Orientu a do Evropy, tehdejší Germánie, byla dovezena již v 8. století, proto se dnes nazývá mišpule německá. Má ráda slunná a suchá místa. V Čechách se pěstuje od 12. století. Byla vyhledávanou rostlinou díky svým chutným a zdravým plodům i pro svůj okrasný vzhled. Ve dvou hrách ji zmiňuje dokonce i Shakespeare. Jedná se o nenáročný stromek nebo keř dosahující výšky tři až pět metrů. Plody jsou zralé, až přejdou prvními mrazy, tehdy připomínají hruškovou marmeládu. Jedná se o úplně poslední ovoce, které můžete konzumovat přímo v zasněžené zahradě.

Z mišpule se dají dělat výtečné kompoty, vyrobit z ní vynikající džus, džem ale také různé alkoholické nápoje. Už od dávných dob se dužina mišpule přidávala do různých ovocných kompotů. Obsahuje totiž velké množství tříslovin, které slouží jako přírodní konzervant.

Mišpulová marmeláda

  • 1 kilogram plodů mišpule
  • šťáva z jednoho citronu
  • hřebíček 3 kusy
  • skořice
  • 1 kilogram cukru  

Umyté a očištěné plody narychlo podusíme s troškou vody, citrónovou šťávou a kořením v hrnci. Ve chvíli když jsou měkké, je propasírujeme přes síto. Do přepasírovaného pyré přisypeme cukr a za stálého míchání krátce povaříme a pyré zredukujeme. Poté, co máme jistotu, že se všechen cukr rozpustil, odstavíme hrnec z plotny a horkou směs plníme vymyté a sterilizované sklenice.

Mišpulový likér

Omyté a očištěné plody zalijeme ve sklenici alkoholem. Ty na fotografii se kamarádí s jablkovou pálenkou už tři měsíce.

Zavařené mišpule s chilli

Omyté a očištěné plody krátce povaříme se skořicí, kousky jablek (zdroj přírodního pektinu) a nějakou pikantní papričkou. Na fotce je použité jalapeño. Povařenými plody naplníme sklenici. Vodu, ve které jsme vařili mišpule, opět přivedeme k varu, dochutíme cukrem a šťávou z citrónu a zalijeme s ní plody navrstvené ve sklenici. 

  

Mišpulové pyré

  • cca 0,5 kg plodů mišpule
  • kurkuma, badyán, skořice, kardamon, vanilka

Plody dáme společně s kořením do kastrolu s vodou a vaříme, až se mišpule rozpadají. Propasírujeme přes síto. Výsledné pyré, zredukujeme za stálého míchání. Výsledná kaše je hustá a tmavá, s příchutí jablka, koření a karamelu s nádechem kyselosti. Omáčka je ideálním doplňkem k mírné chuti nadívaného kuřátka.

Text a foto Jaroslav Hlinský